
ماده 11 قانون تملک ساختمان یکی از مواد قانونی اپارتمان نشینی است که اهمیت زیادی در زندگی آپراتمانی در نیای امروزی دارد. این قانون دارای بخش های مختلف ماننده اداره امور ساختمان و .. می باشد. در این مطلب به طور کامل به بررسی قانون 11 ساختمان یا همان ماده 11 قانون تملک ساختمان پرداخته ایم.
ماده 11 تملک ساختمان چیست؟

کاربرد ماده 11 قانون تملک ساختمان چیست؟ همهی ما امروزه مشاهده میکنیم که جمعیت جهان در حال افزایش یافتن است و به دنبال آن،
تعداد ساختمانها و آپارتمانها نیز افزایش پیدا کرده است. کسانی که می خواهند در یک آپارتمان و به همراه دیگر افراد به شکل عمومی زندگی کنند، باید فرهنگ مربوط به آپارتمان نشینی را یاد بگیرند و با هنجارها و ارزشهایی که در جامعهی ما جا افتادهاند، آشنا شوند.
این یعنی باید ماده 11 قانون تملک ساختمان را رعایت کنند.
زمانی که افراد به صورت یکجایی زندگی میکنند، ممکن است اختلافات و نزاعهایی بین آنها پیش بیاید. گاهی اوقات این اختلافات و نزاعها به خوبی و بین خود افراد حل میشوند اما خیلی از وقتها نیز دیده میشود که افراد نمیتوانند خودشان این اختلافات را حل کنند و باید به مراجع قانونی بروند تا مطابق با ماده 11 قانون تملک ساختمان بتوانند این اختلافات و این مشکلات را ریشهکن نمایند.
حال مراجع قانونی نیز برای این که بتوانند به خوبی بین افراد داوری کنند، قوانینی را با عنوان ماده 11 قانون تملک آپارتمانی ارائه کردهاند که این قوانین میتوانند تا حد زیادی از بروز مشکلات جلوگیری نمایند. حتی اگر مشکلی هم به وجود بیاید،افراد میتوانند با استفاده از این قانون، مشکلات خود را حل کنند.
مطلب پیشنهادی
تهراندشت کجاست؟ معرفی منطقه تهراندشت کرج
این قانون دارای بخشهای مختلفی است که هر کدام از این بخشها، بر قسمتی از زندگی آپارتمان نشینی و امور مربوط به آن، دلالت دارد. ما در ادامهی این مطلب قصد دارینم شما را با ماده 11 قانون تملک ساختمانی و کلیات آن آشنا کنیم. با ما همراه باشید.
قانون تملک ساختمان چه قانونی است؟
همان طور که گفتیم، امروزه قانونی با عنوان قانون تملک ملکی برای محیطهای آپارتمانی تصویب شده است که بخشهای مختلفی دارد. قانون تملک ملکی به قانونی گفته میشود که هدف از تصویب و اجرای آن، به وجود آوردن نظم و مدیریت بهتر در محیط ساختمانها و محیطهای آپارتمانی میباشد.
برای دیدن بهترین ملک های منطقه سرخاب کرج کلیک کنید
خرید ویلا در سرخاب کرج
امروزه ماده 11 قانون تملک ساختمان و ملک که به عنوان یکی از مهمترین و اصلیترین قانونهایی به شمار میآید که بر بهبود زندگی آپارتمانی افراد دلالت دارد. این قانون برای اولین بار در سال ۱۳۴۲ بنیان گذاری و تدوین گردید و سپس در همین سال نیز به تصویب رسید.
پس از آن، در سال ۱۳۷۳ نیز برای این که عیوب این قانون را برطرف کنند، دوباره آن را مورد بازنگری قرار دادند و آن را به بهترین شکل ارائه کردند.
بخشهای مختلف قانون تملک ساختمان
این قانون دارای چهار بخش متفاوت است. موادی که در این چهار بهش آمدهاند، کلیهی مواد مربوط به آپارتمان نشینی و ملزومات آن را در بر میگیرند.
این بخشها عبارتند از:
مالکیت در آپارتمانها
همهی ما میدانیم که تمامی ساختمانها سند دارند. ممکن است برخی از این آپارتمانها قولنامه باشند و برخی دیگر نیز دارای سند رسمی باشند اما هیچ ساختمان یا آپارتمانی وجود ندارد که سند نداشته باشد. این بخش از ماده 11 قانون تملک ساختمان و ملک به امور مربوط به مالکان آپارتمان و خرید و فروش این نوع از املاک تعلق پیدا میکند.
ادارهی امور ساختمان
بخش دوم و اصلی ماده 11 قانون تملک ساختمان، ادارهی امور آپارتمان توسط مالکان است. همهی آپارتمانها مالکی دارند و باید در یک آپارتمان از میان این مالکان، نمایندهای انتخاب شود تا امور مربوط به شارژ ساختمان و هزینههای مشترک را مدیریت کند. البته این نماینده باید مورد اعتماد تمامی مالکان یک ساختمان باشد.
در این طبق ماده 11 قانون تملک ساختمان بخش باید یک مجمع عمومی در ساختمان مشخص شود و سپس امور ساختمان را به انجام برساند. مادهی یازدهم قانون تملک ملکی نیز به همین بخش ارتباط دارد.
هزینههای مشترک ساختمان
هزینههای مشترک یک ساختمان هزینههایی هستند که مربوط به تمامی واحدهای آپارتمانی میشوند و هر یک از واحدها باید بر اساس متراژ خود، میزان معین شده از هزینههای ساختمان که شامل هزینههای تعمیرات و شارژ و نظافت ساختمان میشود را بپردازند.
حفظ و نگهداری و یا تعمیرات بنای ساختمان
یکی دیگر از بخشهای ماده 11 قانون تملک ساختمان مربوط به حفظ و نگهداری یا تعمیرات اپارتمان میشود. تعمیرات آپارتمان شامل تعمیر بنا و تعمیر محیط داخلی ساختمان میشود. گاهی اوقات نیز آسانسور ساختمان خراب میشود و نیاز به تعمیر دارد.
برای دیدن بهترین ملک های تهراندشت کلیک کنید
خرید ویلا در تهراندشت
این نوع از مشکلات در قسمت چهارمماده 11 قانون تملک ساختمان و ملک قرار میگیرند و هزینههای مربوط به آن نیز به تمامی مالکان ساختمان تعلق پیدا میکند. در واقع این هزینهها نیز جزو هزینههای مشترک به شمار میآیند.
مادهی 11 قانون تملک آپارتمان

حال که با قانون تملک ساختمان آشنا شدید، بهتر است بدانید که این قانون شامل مادهها و تبصرههای گوناگونی میشود. به طور کلی تعداد مادههای این قانون پانزده عدد است که هر کدام از آنها نیز شامل دو یا سه تبصره میشوند.
ماده 11 قانون تملک آپارتمان چنین میگوید که قانون تملک ملکی در واقع یک قانون کشوری است که باید توسط سازمانهای دولتی تصویب و اجرا شود.
دولت موظف است پس از سه ماه از بروز مشکلات و اختلافات بین افراد، تمامی حکمهای مربوط به مالکان آپارتمانها را صادر کند و سپس این حکمها را به اجرا در بیاورد. برای تفهیم بیشتر ماده 11 قانون تملک ساختمان، توجه شما را به مثال زیر جلب میکنیم.
برای مثال تصور کنید که شما با همسایهی خود بر سر باز گذاشتن درب لابی مشکل پیدا کردهاید. برای مثال قانون تملک ملکی میگوید که یک مالک نباید درب ساختمان را باز بگذارد اما همسایهی شما این کار را انجام میدهد و به قانون توجهی ندارد. حال شما میتوانید با همسایه صحبت کنید تا دیگر این کار را انجام ندهد.
اگر برای دفعات دیگر همسایهی شما این خطا را مرتکب شود، میتوانید به یک مرجع قانونی بروید و از همسایهی خود شکایت به عمل آورید.
سپس شما و همسایهتان در یک جلسه شرکت میکنید که مربوط به حل و فصل کردن شکایت شماست. در این جلسه دولت باید قانون نوشته شده در قانون تملک ملک را به اجرا در بیاورد و همسایهی شما را به دلیل این که خلاف این قانون عمل کرده است، جریمه کند. دقیقا مادهی یازدهم قانون تملک ملک، همین موضوع را تاکید میکند.
مطلب پیشنهادی
سرخاب کجاست؟ معرفی منطقه سرخاب کرج
اختیارات مجمع عمومی یک ساختمان یا یک آپارتمان
به دلیل این که ماده 11 قانون تملک ساختمان به مجمع عمومی ساختمان نیز مربوط میشود، بهتر است با وظایف گوناگونی که این مجمع دارد نیز آشنا شوید:
- اعضای مجمع عمومی باید هر سال مالکان را در یک جلسه احضار کنند و با آنها در مورد نقاط قوت و نقاط ضعف ساختمان مورد نظر صحبت کنند.
- برای این که این جلسه رسمیت داشته باشد، باید حداقل نیمی از مالکان ساختمان مورد نظر در آن حضور داشته باشند. برای مثال اگر ساختمان ده واحد دارد، باید پنج مالک در این جلسه حضور داشته باشد.
- این مجمع میتواند تمامی قوانین و مقرراتی که تا کنون در ساختمان حاکم بوده است را با توجه به قانون تملک ملک، تغییر دهد.
- در این مجمع اعضای آن باید تصمیم بگیرند که مدیری را برای ساختمان خود انتخاب کنند که این مدیر بتواند در تمامی امور اظهار نظر کند و به شیوهای صحیح، تصمیم بگیرد.
- مدیر این مجمع وظیفه دارد تمامی درآمدها و هزینههای ماهانه و سالانهی مربوط به ساختمان را براورد کند و آن را به صورت کتبی در اختیار تمام مالکان قرار دهد.
منشور قوانین آپارتمانی
ردیف | مفاد منشور آپارتمان نشینی |
۱ | سعی کنید که صدای تلویزیون و صدای رادیو را در منزل خود کاهش دید تا موجبات ازار دیدن همسایگان خود را به وجود نیاورید. |
۲ | اگر قرار است اجزای دکوراسیون داخلی منزل خود را تغییر دهید و یا تعمیراتی را در منزل خود به وجود بیاورید، نباید این تغییرات به گونهای باشند که همسایگان را آزار دهند. |
۳ | رفت و امد آرام و بی سر و صدایی داشته باشید. |
۴ | هنگام ورود و خروج از ساختمان، حتما درب لابی ساختمان را ببندید. |
۵ | اگر مشکلی با همسایگان خود دارید، بهتر است آن را با صحبت کردن حل و فصل کنید. |
سوالات متداول
افرادی که در آپارتمان زندگی میکنند، ممکن است مشکلاتی مشترک با اعضای سایر ساختمانها داشته باشند. ما در ادامه برخی از سوالات متداولی را که در این زمینه یعنی در زمینهی مادهی یازدهم قانون تملک ملک موجود است را بیان میکنیم:
آیا عدم همکاری ساکنان یک ساختمان با یکدیگر، در زیر مجموعهی ماده 11 قانون تملک ساختمان قرار میگیرد؟
گر در یک ساختمانی مشاهده کردید که ساکنان آن به قانون تملک اپارتمان عمل نمیکنند، میتوانید با توجه به مادهی یازدهم این قانون از ساکنان شکایت به عمل اورید و از طریق مراجع قانونی آن را دنبال کنید.
مرجع مربوط به حل و فصل اختلافات آپارتماننشینی، کدام مرجع است؟
اگر شما نیز در محیط ساختمانی محل زندگی خودتان دچار اختلاف شدید و با همسایههای خود مشکل پیدا کردید، اولین کاری که میکنید این است که به شورای حل اختلاف مراجعه کنید و در آنجا مفاد اختلافات خود را بیان نمایید تا این شورا بتواند به خوبی اختلافات را حل و فصل کند. اگر شورای حل اختلاف نتوانست کاری را برای شما انجام دهد،در گام دوم باید به یک دادگاه مراجعه کنید و شکایتی را با مضمون قانون تملک ملکی، به ثبت برسانید.
آیا مادهی یازده قانون تملک ملک میتواند شستن تراس را منع کند؟
شستن تراس خانه یکی از امورات معمول در هر اپارتمانی به شمار میآید. این کار به شرط این که به واحدهای پایینی یا واحدهای بالایی ضرر نرساند، مشکلی ندارد اما اگر این کار به واحدهای پایین یا بالای آسیب برساند، صاحب این واحد میتواند بر اساس مادهی یازده قانون تملک ساختمان، به دادگاه رفته و شکایتی را مطرح کند و طبق قانون، شکایت خود را به اجرا برساند.
سخن آخر
در این مطلب به طور کامل هب بررسی ماده 11 قانون تملک ساختمان پرداختیم و همینطور تمامی بخش های قواننینی آپارتمان نشینی را برایتان توضیح دادیم. امیدواریم این مطللب ماده 11 قانون تملک ساختمان برایتان مفید واقع شده باشد. در کل تمامی این مواد زیر مجموعه قانون آپارتمان نشینی و یا بهتر بگوییم قوانین آپارتمان نشینی به حساب می آیند.